Někteří lidé řepu zařazují mezi superpotraviny a mají k tomu dobrý důvod. Nejenže řepa silně stimuluje detoxikaci těla, ale má ještě mnohé další přednosti – například má protizánětlivé a protirakovinné účinky a také snižuje krevní tlak.
Tip: pokud budete nakupovat řepu od farmářů, nechte si i zelenou nadzemní část a klidně ji do mixéru přidejte. Získáte tím další dávku užitečných látek, za které vám vaše tělo jedině poděkuje. Příprava nám zabere asi 10 minut.
Na jednu porci raw řepové polévky potřebujeme:
- 1 menší řepu
- 1/2 zralého avokáda
- 1/2 lžičky miso
- 3 malé stroužky česneku
- maličký kousek chilli papričky (na obrázku je celá sušená, ale dejte raději jen půlku, i tak to bude ostré)
- 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
- šťáva z méně než půlky citronu
- hrst dýňových semínek
- 1/2 malé červené cibule (plus 3 kolečka na ozdobu)
- trochu konopných semínek na ozdobu
- kousek zelené části z pórku na ozdobu
Postup přípravy raw řepové polévky:
- Řepu oloupeme, nakrájíme na menší kusy a dáme do mixéru.
- Přidáme vydlabanou půlku avokáda, miso, česnek, chilli papričku, droždí, citronovou šťávu, dýňová semínka, a červenou cibuli.
- Zalejeme (horkou) vodou a rozmixujeme.
- Bude potřeba přibližně 3/4 šálku vody, ale raději přilévejte postupně, až získáte požadovanou konzistenci.
- Servírujeme posypané konopnými semínky, kolečky cibule a na proužky nasekanou zelenou částí z pórku.
puding z chia semínek
- 6 lžic chia semínek,
- 2 hrnky mléka (mandlového, konopného, kokosového, sójového),
- 3 lžíce sirupu (javorový, datlový, kukuřičný,….),
- ¼ lžičky vanilky (drcené),
- špetka soli (nejlépe Himálajské).
Na ochucení pudingu z chia semínek přidáme:
- skořici,
- kardamon,
- maca prášek,
- citrónovou kůru,
- Mesquite
Postup přípravy pudingu z chia semínek:
- Smícháme vše v jedné míse. Mícháme, dokud se vše řádně nepromísí. Třikrát po sobě každých 10 minut promícháme, dokud směs nezhoustne.
- Dáme přes noc do lednice. Po vyjmutí by měl být puding „tak akorát“ hustý a podle libosti dochucený.
- Před servírováním můžeme přidat jakékoliv ovoce (banán, datle, kaki atd.) podle vlastní kreativity, chutě a libosti.
- Můžeme uchovat v lednici až po dobu 4 dnů.
Teplý salát z čočky
Suroviny
- čočka beluga 100 g
- šalotka
- červená paprika 1/2 ks
- žlutá paprika 1/2 ks
- sušená rajčata
- trochu oleje ze sušených rajčat
- sůl
- pepř
- pár kapek citronové šťávy
- hladkolistá petržel 1 snítka
- vlašské ořechy 1 hrst
- parmazán
Postup
-
Čočku propláchněte, zalijte dle návodu vodou a vařte asi 20 minut doměkka. Čočku slijte a dejte stranou.
-
Mezitím na pánvi nechte krátce nasucho opražit ořechy.
-
Na oleji nechte zesklovatět na plátky nakrájenou šalotku a na drobné kostičky nakrájené papriky. Přidejte nasekaná sušená rajčata a vše opékejte ještě přibližně 5 minut.
-
K zelenině přidejte okapanou čočku, zakápněte šťávou z citronu a společně opékejte dalších 5 minut, až se chutě propojí a tekutina ze zeleniny a citronu odpaří.
-
Hotový salát osolte, opepřete, vmíchejte nadrobno nasekanou petržel, ořechy a na talíři zastrouhejte hoblinkami parmazánu.
Zimní zeleninový salát polovařený
Suroviny
- 2 ks brambory 1-2
- 1 ks červená řepa
- 1 ks pastinák malý
- 1 ks celer
- 1 ks černá ředkev nebo japonská
- 1 ks čínské zelí malé
- 1 ks cibule jemně krájená
- 2 lžíce kopr 1-2, čerstvý sekaný
- 1 lžička sojová omáčka Shoyu
- 2 lžíce olivový olej
Postup přípravy receptu
1. Oloupané brambory, řepu, celer a 3/4 pastiňáku nakrájíme na cca 1 cm kousky a
3-4 minuty vaříme v páře; do hrnce dáme pouze 5-6 lžic vody! Zbylou zeleninu
nakrájíme nebo nastrouháme, v míse smícháme s olejem a sójovou omáčkou.
Přidáme lehce vychladlou vařenou zeleninu i se šťávou zpod pařáku, posypeme
koprem, jemně promícháme.
2. Podáváme s kváskovým nebo celozrnným chlebem, nebo topinkami s česnekem.
Teplý salát z růžičkové kapusty
Recept bude fungovat i s běžnou kapustou, případně kadeřávkem – když vše nakrájíte na velmi tenké nudličky.
Pro 2 osoby:
- 15 ks růžičkové kapusty
- 100 ml jablečného džusu
- hrst loupaných lískových oříšků
- 2 lžíce másla
- 1 lžička bílého vinného octa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
-
Oříšky opražte nasucho v pánvi, až se rozvoní a zezlátnou. Vysypte stranou na talířek a nechte vychladnout. Poté trochu nožem nasekejte nahrubo.
-
Očistěte kapustičky, rozkrojte je podélně napůl a ještě příčně nakrájejte na velmi tenké nudličky. Do použité, avšak prázdné pánve dejte lžíci másla a nechte zpěnit. Přisypte nakrájenou kapustu a zprudka minutu nebo dvě restujte, až kapusta změkne na skus.
-
Podlijte jablečným džusem a octem a ještě chvíli míchejte, až se tekutina odpaří. Odstavte, dochuťe solí a pepřem. Rozdělte na talíře a do pánve vraťte oříšky a zbytek másla. Krátce společně prohřejte, pak nasypte na kapustu. Podávejte teplé.
Letní Raw waldorfský salát
Ingredience pro 4 osoby
- 6 ks celer řapíkatý
- 5 ks jablko golden delicius
- 100 g víno hroznové bílé
- 2 hrstkyořechy vlašské
- 3 polévkové lžíce olej olivový extra panenský
- 4 polévkové lžíce ocet jablečný
- 1 polévková lžíce medu
Postup přípravy
Listy z řapíkatého celeru prozatím odložte. Celer omyjte a škrabkou oškrábejte z vypouklé strany tuhé "vlasy".
2.Jablka omyjte a vykrájejte. Spolu s celerem je nakrájejte na kostičky. Hrozny překrojte na poloviny.
3.Metličkou ušlehejte zálivku z oleje, octa a medu. Promíchejte zálivku s ovocem a zeleninou ve větší míse.
4.Nechte asi 10 minut odležet a pak posypte nasekanými vlašskými ořechy. Nasekejte i odložené lístečky celeru a salát jimi ozdobte.
D o b r o u ch u ť :)